Kristel Neevel

HOE MAAK JE JE EERSTE ONTWERP IN CANVA.

Canva is een uitstekend online grafisch ontwerpprogramma dat je helpt bij het eenvoudig en snel maken van professioneel ogende afbeeldingen en ontwerpen. Of je een beginner of een ervaren ontwerper bent, Canva heeft een breed scala aan hulpmiddelen en functies om prachtige ontwerpen te maken. Ik neem je stap voor stap mee hoe je je eerste ontwerp in Canva kunt maken, inclusief tips en trucs om het meeste uit het platform te halen.

1.Registreer je voor een Canva-account

Om van start te gaan met het maken van je eerste ontwerp, ga je als eerste een account aanmaken in Canva. Ga naar Canva.com en klik op ‘Aanmelden’. Je kunt je registreren met je e-mailadres, Google-account of Facebook-account. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je toegang tot de startpagina, waar je kunt beginnen met het maken van je eerste ontwerp.

Selecteer je accounttype

Canva biedt zowel gratis als betaalde abonnementen. Met een gratis account krijg je toegang tot basisfuncties en een beperkte selectie van templates, afbeeldingen en elementen. Een betaald Canva Pro-abonnement biedt extra functies, zoals toegang tot premium templates en afbeeldingen, de mogelijkheid om je brandkleuren en lettertypen op te slaan, en meer geavanceerde bewerkingsopties. Als je net begint, is het verstandig om te starten met een gratis account en later te upgraden naar Canva Pro als je meer functionaliteiten nodig hebt.

2.Kies een template

Wanneer je bent aangemeld en klaar bent om je eerste ontwerp te maken, klik je op de knop ‘Een ontwerp maken’ in de rechterbovenhoek van de startpagina. Type in het zoekvak het soort ontwerp in dat je wilt maken, zoals ‘Instagram-post’ of ‘Facebook-omslagfoto’, en Canva toont verschillende template om uit te kiezen. Klik op een template om deze te selecteren en te openen in de Canva-editor.

Ontdek de templates

Canva beschikt over een uitgebreide bibliotheek met templates die speciaal zijn ontworpen voor verschillende soorten sociale media, marketingmateriaal, presentaties en meer. Blader door de templates om inspiratie op te doen en de perfecte basis voor je ontwerp te vinden. Houd er rekening mee dat sommige templates alleen beschikbaar zijn voor Canva Pro-gebruikers, maar er zijn nog steeds veel gratis templates beschikbaar om mee te beginnen.

3. Pas je template aan

Nadat je een template hebt gekozen, is het tijd om deze te personaliseren op basis van je specifieke behoeften en stijl. Je kunt tekst, afbeeldingen, kleuren en elementen aanpassen om je ontwerp uniek te maken.

Tekst bewerken

Klik op een tekstvak in je template om de tekst te bewerken. Je kunt de lettertypestijl, grootte, kleur en uitlijning aanpassen met behulp van de opties in de bovenste werkbalk. Experimenteer met verschillende lettertypecombinaties en stijlen om de ideale look voor je ontwerp te vinden.

Vervang afbeeldingen

Om een afbeelding in je sjabloon te vervangen, klik je op de afbeelding en vervolgens op de knop ‘Vervangen’ in de bewerkingsopties. Je kunt zoeken naar een nieuwe afbeelding in Canva’s bibliotheek of je eigen afbeeldingen uploaden. Sleep de gewenste afbeelding naar het ontwerpvak om deze toe te voegen.

Wijzig kleuren

Klik op een gekleurd element in je sjabloon, zoals een achtergrond of vorm, om de kleur te wijzigen. Kies een kleur uit het kleurenpalet of voer de hex-code van je brand kleur in. Je kunt ook de kleur van tekst en andere elementen wijzigen op dezelfde manier.

Voeg elementen toe

Canva bevat een uitgebreide bibliotheek met elementen, waaronder vormen, pictogrammen, lijnen en illustraties, die je kunt toevoegen aan je ontwerp. Klik op het tabblad ‘Elementen’ in de linkerkolom om te bladeren door de beschikbare opties. Klik op een element om het aan je ontwerp toe te voegen en sleep het naar de gewenste positie.

4. Gebruik geavanceerde bewerkingsopties

Naast de basisaanpassingen biedt Canva ook geavanceerde bewerkingsopties om je ontwerpen verder te verfijnen.

Transparantie

Klik op een element en gebruik de schuifregelaar ‘Transparantie’ in de bewerkingsopties om de dekking van het element te wijzigen. Dit kan handig zijn om overlappende elementen te laten samensmelten of om een watermerk aan je ontwerp toe te voegen.

Lagen

In Canva kun je met lagen werken om de volgorde van elementen in je ontwerp te bepalen. Klik met de rechtermuisknop op een element en selecteer ‘Naar voren brengen’ of ‘Naar achteren sturen’ om de positie van het element in de stapelvolgorde te wijzigen.

Elementen groeperen

Om meerdere elementen als een geheel te verplaatsen of te bewerken, klik je op een element, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op de andere elementen die je wilt groeperen. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde elementen en kies ‘Groeperen’. Je kunt nu de hele groep elementen tegelijk verplaatsen, schalen of bewerken.

 

5. Maak je ontwerp op maat

Hoewel Canva een breed scala aan sjablonen en elementen biedt, wil je misschien je eigen unieke touch aan je ontwerp toevoegen. Overweeg om je eigen afbeeldingen, logo’s of aangepaste lettertypen te uploaden om je ontwerp echt op maat te maken.

Upload je eigen afbeeldingen

Klik op het tabblad ‘Uploads’ in de linkerkolom om je eigen afbeeldingen, logo’s of illustraties toe te voegen aan je ontwerp. Sleep je bestanden naar het uploadvak of klik op de knop ‘Uploaden’ om bestanden vanaf je computer te selecteren.

Gebruik aangepaste lettertypen

Met Canva Pro kun je je eigen lettertypen uploaden en gebruiken in je ontwerpen. Ga naar het tabblad ‘Brandhub’ in de linkerkolom en klik op merkmateriaal en vervolgens op ‘Lettertype uploaden’ om je aangepaste lettertypebestanden te uploaden. Je kunt nu je geüploade lettertypen selecteren in het lettertypemenu in de tekstbewerkingsopties.

 

6. Sla je ontwerp op en exporteer het

Nadat je tevreden bent met je ontwerp, is het tijd om het op te slaan en te exporteren, zodat je het kunt delen of gebruiken in je marketingmateriaal.

Sla je ontwerp op

Canva slaat je ontwerpen automatisch op terwijl je werkt, maar het is een goed idee om regelmatig handmatig op te slaan om ervoor te zorgen dat je de laatste versie van je werk hebt. Klik op het pictogram ‘Bestand’ in de linkerbovenhoek van de Canva-editor en kies ‘Opslaan’ om je ontwerp op te slaan.

Exporteer je ontwerp

Om je ontwerp te downloaden, klik je op de knop ‘Downloaden’ in de rechterbovenhoek van de Canva-editor. Kies het gewenste bestandsformaat, zoals PNG of JPEG, en klik op ‘Downloaden’ om het bestand op te slaan op je computer. Je kunt nu je ontwerp delen op sociale media, het toevoegen aan je website of het afdrukken als fysiek marketingmateriaal.

7. Deel je ontwerp met anderen

Canva maakt het eenvoudig om je ontwerpen te delen met anderen, zodat je samen kunt werken aan projecten of feedback kunt krijgen op je werk.

Deel een link naar je ontwerp

Om een link naar je ontwerp te delen, klik je op het pictogram ‘Delen’ in de rechterbovenhoek van de Canva-editor. Kies ‘Link delen’ en kopieer de gegenereerde link. Je kunt nu deze link delen met anderen, die je ontwerp kunnen bekijken en erop kunnen reageren.

Nodig anderen uit om samen te werken

Als je samen met anderen aan een ontwerp wilt werken, klik je op het pictogram ‘Delen’ en kies je ‘Mensen uitnodigen’. Voer de e-mailadressen in van de personen waarmee je wilt samenwerken en selecteer hun toegangsniveau, zoals ‘Kan bewerken’ of ‘Kan alleen bekijken’. Klik op ‘Uitnodigingen versturen’ om je teamgenoten uit te nodigen om deel te nemen aan het project.

8. Gebruik Canva voor diverse projecten

Canva is een veelzijdig ontwerpprogramma dat je kunt gebruiken voor een breed scala aan projecten, van sociale media en marketingmateriaal tot presentaties en drukwerk. Experimenteer met verschillende templates en functies om te ontdekken hoe je Canva kunt gebruiken om je creatieve doelen te bereiken.

Sociale media

Canva biedt sjablonen en hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor het maken van sociale media-afbeeldingen, zoals Instagram-posts, Facebook-omslagfoto’s en Twitter-headers. Gebruik deze sjablonen en aanpassingsopties om opvallende afbeeldingen te maken die je sociale media-profielen en berichten verbeteren. Om je heel veel tijd te besparen hebben we kant en klare social media templates voor je gemaakt. Je hoeft je niet af te vragen hoe of wat je moet posten dit is  allemaal voor je gedaan met onze social media templates! Als je nog meer waarde uit uw social media marketing wilt halen, neem dan een kijkje bij de exclusieve social media marketing templates!

Marketingmateriaal

Maak professioneel ogende marketingmaterialen, zoals visitekaartjes, flyers, brochures en posters, met behulp van Canva’s bibliotheek met sjablonen en ontwerpelementen. Pas je ontwerpen aan met je merkkleuren, logo’s en afbeeldingen om een ​​consistent merkimago te creëren.

Presentaties

Canva is ook een geweldig hulpmiddel voor het maken van presentaties, met sjablonen voor dia’s met verschillende lay-outs en stijlen. Gebruik Canva’s bewerkingsopties om je presentatie te personaliseren en indruk te maken op je publiek.

9. Maak gebruik van Canva’s leermiddelen

Als je meer wilt leren over het gebruik van Canva en het verbeteren van je ontwerpvaardigheden, biedt het platform verschillende leermiddelen, zoals tutorials, blogposts en cursussen. Maak gebruik van deze bronnen om je kennis uit te breiden en meer geavanceerde technieken te leren.

Canva Design School

De Canva Design School biedt een reeks online cursussen, tutorials en workshops om je te helpen betere ontwerpen te maken en je creatieve vaardigheden te verbeteren. Van basisprincipes van grafisch ontwerp tot geavanceerde technieken, je vindt een schat aan informatie om je te helpen groeien als ontwerper.

Canva-blog

De Canva-blog bevat handige artikelen, tips en inspiratie om je te helpen het meeste uit het platform te halen. Blader door de blog om nieuwe ontwerptrends, trucs en ideeën te ontdekken.

10. Conclusie

Nu weet je waarom Canva mijn favoriete design tool is. Canva is makkelijk in gebruik en stelt je in staat om impactvolle design ontwerpen te maken. Ik hoop dat je met deze stappen je eerste ontwerp in Canva gaat maken en ontdek de vele mogelijkheden die het platform te bieden heeft. Gebruik Canva om je creatieve ideeën tot leven te brengen en je marketingmateriaal naar een hoger niveau te tillen. 

 

Filter blog posts

Browse the categories

About me

CREATE A BUSINESS YOU LOVE!

MET VALLEN EN OPSTAAN BESEFTE IK ÉÉN DING:

Succes komt pas als je doet waar je écht van houdt en waar je energie van krijgt. Ik heb verschillende businessmodellen onderzocht, geleerd wat wel werkt en, nog belangrijker, wat niet werkt. Te midden van de vele mogelijkheden op het internet, wil ik je juist een eenvoudig en overzichtelijk systeem leren. Begin vanuit huis, op jouw favoriete plek, en ontdek hoe simpel het kan zijn om jouw eigen online avontuur te starten. That’s all. 

The podcast

ONLINE ONDERNEMEN: THE EASY WAY

INSPIRATIE OMZETTEN IN ACTIE: STAP VOOR STAP

k lanceerde Online Ondernemen: The Easy Way om je te begeleiden, te inspireren en aan te moedigen zodat je in actie komt en echte resultaten gaat behalen.